Η ΡΩΣΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Η ΡΩΣΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η Ρωσική γλώσσα σήμερα είναι η περισσότερο ομιλούμενη από τις Σλαβικές γλώσσες, η πιο διαδεδομένη γεωγραφικά γλώσσα της Ευρασίας, και η 5η σε σειρά μητρική γλώσσα στην Ευρώπη. Ο αριθμός των ομιλητών της Ρωσικής γλώσσας ως μητρικής ανέρχεται στα 167 εκατομμύρια, και ακόμα 110 εκατομμύρια την μιλούν ως δεύτερη γλώσσα. Είναι μια εκ των έξι επισήμων και ενεργών γλωσσών του ΟΗΕ, καθώς και των περισσότερων άλλων διεθνών οργανισμών.

ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΡΩΣΙΚΑ

Ως επίσημη λογοτεχνική ρωσική γλώσσα θεωρείται η διάλεκτος της Μόσχας. Οι υπόλοιπες διάλεκτοι δεν έχουν επίσημη αναγνώριση ούτε δικό τους τύπο και λογοτεχνία. Η ρωσική γλώσσα χρησιμοποιεί το κυριλλικό αλφάβητο, αποτελείται από 33 γράμματα, τα περισσότερα από τα οποία μοιάζουν με τα αντίστοιχα ελληνικά. Η ρωσική γλώσσα έχει πολύ αναπτυγμένο σύστημα κλίσης. Η σύγχρονη ρωσική γλώσσα διαθέτει ένα πτωτικό σύστημα με έξι πτώσεις στον ενικό και στον πληθυντικό αριθμό. Γενικώς η σύνταξη και η μορφολογία της ρωσικής γλώσσας παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα με την αρχαία ελληνική και για αυτό η ρωσική μπορεί να θεωρηθεί ως ιδανική γλώσσα για τους Έλληνες σπουδαστές.

ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 2007 ιδρύθηκε και το ακαδημαϊκό έτος 2008 – 2009 δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές στην Φιλοσοφική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών με διαρκώς αυξανόμενο αριθμό εισαχθέντων φοιτητών. Εκτός από αυτά η ρωσική γλώσσα διδάσκεται στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) και στο Τμήμα Γλωσσών, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Κομοτηνή). Κατά την σχολική χρονιά 2008 – 2009 λειτούργησε πιλοτικό πρόγραμμα εισαγωγής της ρωσικής γλώσσας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε 15 γυμνάσια σε όλη την χώρα. Δυστυχώς ελάχιστη παραμένει να είναι η ελληνόγλωσση βιβλιογραφία και ιδιαίτερα τα ελληνόγλωσσα εκπαιδευτικά βιβλία στην ρωσική γλώσσα. Τα τελευταία χρόνια όμως μερικά βήματα έχουν γίνει και σε αυτήν την κατεύθυνση. Ανάμεσα στα βιβλία που βγαίνουν τα τελευταία χρόνια πρέπει να αναφερθεί η “ΡΩΣΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ στα ελληνικά” των εκδόσεων PERUGIA. Οι εξετάσεις γλωσσομάθειας στην ρωσική γλώσσα έχουν μεγάλη ανταπόκριση στους Έλληνες σπουδαστές και αυτό αποδεικνύεται από τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό υποψηφίων κάθε χρόνο. Στο συντομότερο μέλλον αναμένεται να βγει το ελληνικό Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας από το Υπουργείο Παιδείας. Σήμερα οι εξετάσεις Πιστοποιητικών στα ρωσικά διεξάγονται από τρεις επίσημους φορείς: από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ της Μόσχας, το Ινστιτούτο Πούσκιν Αθηνών και το Κέντρο Ρωσικών Σπουδών και Πολιτισμού MIR.

ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ

Τα επίπεδα γλωσσομάθειας καθορίζονται σύμφωνα με τις οδηγίες του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες ως εξής:

Α1 (ТЭУ) – «Στοιχειώδης γνώση της ρωσικής γλώσσας»

Α2 (ТБУ) – «Βασική γνώση της ρωσικής γλώσσας»

Β1 (ТРКИ -1) – «Μέτρια γνώση της ρωσικής γλώσσας»

Β2 (ТРКИ -2) – «Καλή γνώση της ρωσικής γλώσσας»

Γ1 (ТРКИ -3) – «Πολύ καλή γνώση της ρωσικής γλώσσας»

Γ2 (ТРКИ-4) – «Άριστη γνώση της ρωσικής γλώσσας»

Όλα τα επίπεδα γλωσσομάθειας εξετάζονται και πιστοποιούνται σε ξεχωριστά διαβαθμισμένα τεστ. Τα Διπλώματα Ρωσικής ως Ξένης Γλώσσας θεωρούνται αποδεικτικά επαρκών γνώσεων των ρωσικών για οποιαδήποτε επαγγελματική ή εκπαιδευτική δραστηριότητα στην οποία προαπαιτείται η αντίστοιχη γνώση

Τατιάνα Μπορίσοβα  Καθηγήτρια Ρωσικής – Συγγραφέας